úterý 5. května 2009

Valdštejnské slavnosti se blíží!

Již tradiční kulturní akce se s dvouletou pravidelností uskuteční ve dnech 15.- 17.5.2009 ve Frýdlantě v Čechách. Tato akce vyniká nad podobné z několika důvodů. Především mají Valdštejnské slavnosti své počátky již v roce 1934, kdy se konaly poprvé k třístému výročí zavraždění vojevůdce. Od roku 1994 se konají moderní slavnosti, které se pořádají vždy po dvou letech. Mají regionální přesah, který se odráží v účasti zahraničních účastníků i návštěvníků. Počet hostů neustále roste. Poslední slavnosti v roce 2007 navštívilo 32 tisíc lidí, což je na kapacitu města Frýdlant až dost. Ale přesto je každý návštěvník vítán a osobně mohu říci, že stojí za to.
A na co se můžeme o slavnostním víkendu těšit?
Centrem celého dění je náměstí před radnicí. Zde mimo mnoho zajímavých stánků prezentující tradiční výrobce, české komodity a udržovatele tradic je téměř neustálý kulturní program: taneční skupiny, šermíři, hudební skupiny. Zde se také poprvé objeví samotný Valdštejn, kterého již několikátý rok hraje téměř Valdštejnův dvojník. Na náměstí dojde k verbování a poté se z náměstí odchází na nedalekou louku za město, kde se odehraje již tradiční bitva. Je toho samozřejmě více, ale na co bych chtěl ještě upozornit, je program v sobotu ve 20 hodin na frýdlantském zámku, po jehož skončení následuje pochodňový průvod. Když si najdete pěkné místo pro vychutnání této scény, mohu zaručit, že se na pár minut opravdu přesunete o pár století zpět, do doby, kdy na frýdlantském panství vládl pevnou rukou sám vévoda. No a ve 22.30 nesmíte chybět na náměstí, kde se odehraje ohňová show. 
Je toho mnoho, co se během víkendu odehraje. Stačí si jen přát, aby i tentokrát bylo pěkné počasí a aby vše vyšlo na výbornou. Více informací naleznete na internetových stránkách http://www.valdstejnske-slavnosti.cz .
 

Žádné komentáře:

Okomentovat