pátek 8. ledna 2010

Žádná zpráva- dobrá zpráva, aneb Ladova zima

Aniž bych si dával nějaká předsevzetí, přeci jenom nějaké cíle pro letošní rok mám, nic velkého, ale přeci jenom jistý pokrok v mezích zákona by jistě každý rád uskutečnil.

Třeba dnes ráno jsem vstal a řekl jsem si, že napíši nějaký vtipný příspěvek na tyto stránky. Abych se inspiroval, prohlédl jsem si několik zpravodajských serverů, ale po chvíli, kdy můj smích již nebyl takové intenzity jako na začátku, jsem si uvědomil, že bych pouze opisoval to, co někdo napsal plně vážně. Stačí se podívat na hlavní zprávy například na stránce idnes. Jedna ze zásadních zpráv je ta, že si Miloš Zeman pořídil mobil. Hm, dobrý a k čemu nám to jako bude? Je sice pravda, že k tomu doplnili i informaci, že více než becherovku pije nyní slivovici, ale stále nevidím informační hodnotu tohoto článku. Není každý den posvícení, a tak vzali novináři zavděk i tímto.

Úvodní zprávou téměř všech zpravodajských serverů je dnes sněhová kalamita, která by snad měla Česko zasáhnout přes víkend. I zde se soudně uvažující člověk zasměje. Například na serveru idnes proto spustili online reportáž, kde téměř celý den přibývaly příspěvky o sněhové kalamitě, o tom že na některých místech již nasněžilo tři centimetry sněhu a o tom jak kolabuje doprava. Vzpomněl jsem si na písničku od Jaromíra Nohavici, která před lety pobavila celou republiku. Rozdíl je v tom, že Nohavica chtěl pobavit, zatímco novináři tyto zprávičky píší plně vážně. Ano, možná nás zasáhne sněhová nadílka, ale měli bychom trochu soudněji rozlišovat a vidět rozdíl mezi normálním stavem a kalamitou. I kdyby napadlo půl metru sněhu, je to pořád v normálu.O kalamitě by se mělo psát, ale až skutečně přijde. Nebylo by to asi tak akční, nemělo by to ten náboj, ale proč prostě nenapsat, zatím normálně sněží a kritická situace se stále pouze čeká?

Takže jediným důvodem, proč nás takto novináři baví, je především to, že nemají o čem psát, a to je asi nakonec přeci jenom dobře. Ono platí, žádná zpráva= dobrá zpráva. Klidně by ještě chvíli mohlo vydržet, aby nejdůležitější zprávou dne bylo, že si Zeman koupil mobil a napadly tři centimetry sněhu. Jen se bojím toho, abychom se nezabývali takovými zásadními věcmi a někde stranou pozornosti nám neunikaly nějaké zbytečné detaily...

Žádné komentáře:

Okomentovat