úterý 14. dubna 2009

Bible v novém

Nemusí být člověk pobožný, aby k jeho základním znalostem patřila i kniha knih. Konec konců naše kořeny jsou s touto knihou neodmyslitelně spojeny. Je to kniha, která hýbala dějinami, a nejen proto má co říci i dnes.
Proto stojí jistě za pozornost dlouholetý projekt, který se v dnešních dnech dostal do svého závěru. Je jím nový překlad všech knih Bible, kompletní Starý i Nový zákon. Zprvu byl tento překlad uváděn jako Nový překlad Bible kralické s odkazem ke vzoru, který si autoři zvolili. Později přešli k názvu Překlad pro 21.století.
V současné době máme pro moderní dobu několik překladů Bible. Je zde Bible kralická, jejíž překlad je prakticky ze 17. století, její jazyk je honosný, vznešený, ale pro běžné čtení nepraktický, není zde vždy patrné přesné zněním. Další možností je ekumenický překlad Bible, který vznikal pod vedením mnoha odborníků a pochází ze 70. let minulého století. Tomuto překladu je již rozumět bez problémů, ale pro běžné čtení to také potřebuje více úsilí při pátrání po významu slov. A protože České země se vždy řadily mezi přední, co se týká překladů Bible, rozhodl se tým pod vedením překladatele Alexandera Fleka v této tradici pokračovat.
No a před pár dny svoji práci dokončili. Slavnostně byla Bible představena na několika místech v republice. Základní verze stojí dvěstěpadesát korun, s imitací kůže pak pět set korun. Komu ovšem stačí samotný text v pdf formátu, pak na stránkách http://www.nbk.cz/ naleznete kompletní nový překlad a nejen to, zdarma zde můžete stahovat audio nahrávky Nového zákona, který čtou známé osobnosti jako například David Vávra nebo Petr Forman. Zkrátka každý si vybere. A ať už se do nové Bible podíváte z pouhé zvědavosti či s hlubším záměrem, jistě to stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat