sobota 20. června 2009

Kompletní Čapek na internetu

Taky vás občas zlobí, že knížka, kterou si jdete půjčit do knihovny, je vypůjčená a vy musíte čekat, až na vás příjde řada? Tak tento zážitek se vám s knihami od Karla Čapka již nestane. Kompletní dílo jednoho z nejlepších českých spisovatelů minulého století je totiž přístupné na internetu.
Umožnil to autorský zákon, který stanoví na autorská práva dědiců sedmdesát let od smrti autora. V případě Karla Čapka tak tato lhůta vloni uplynula. Zveřejnění všech čapkových děl se ujala Městská knihovna v Praze, a to na výbornou. Čtenář si na speciálních stránkách http://www.mlp.cz/karelcapek/ může vybrat dílo a formát, ve kterém si chce dílo přečíst. Na výběr je hned několik formátů, vedle klasického a jednoduchého txt nabízejí ke stažení široce rozšířený pdf a pro čtenáře na cestách je tu hned několik formátů vhodných do mobilních telefonů. Každý si tak najde své. Vedle toho je na těchto stránkách u všech děl malá poznámka a návštěvníci mohou ohodnotit, jak se jim knížka líbila.
Zveřejnění a digitalizace prací Karla Čapka je záslužný čin a také velice povedený. Karel Čapek si jistě zasloužil, aby byl přístupný všem. A ani v nejmenším nemám strach, že by to znamenalo konečnou pro vydavatelství a knihkupce. Jistě nejsem sám, kdo si rád koupí a přečte klasickou knížku, a to i v případě, že budou díla přístupná na internetu. Listovat si v knížce, tomu se nevyrovná žádný počítačový formát, a to ani do budoucna. Knížka má své místo jisté. Stejně jako Karel Čapek má své místo jisté v našich knihovnách, a po zveřejnění děl na internetu je toto místo ještě o něco jistější.

Žádné komentáře:

Okomentovat