sobota 13. června 2009

Zakažme (zrušme) komunisty!

V poslední době, v rámci možností, proplouvám zkouškovým obdobím, a tak téměř na nic víc nemám času nazbyt. Nemohl jsem proto sledovat celý dokument o procesu s Miladou Horákovou, který Česká televize v minulých dnech odvysílala. Přesto jsem viděl závěrečnou část, kdy doktorka Horáková naposledy statečně a klidně mluvila k tribunálu. Po ní pak vystoupili další obvinění. Bylo vidět lidi hrdé, rozhodné, ale také lidi nalomené a v některých případech lidské trosky, které by udělaly vše proto, aby nedostaly oprátku. Unikátnost tohoto dokumentu spočívala v tom, že jej prakticky celý připravili komunisté přímo při procesu.
Minulé století, ač bylo stejně dlouhé jako předchozí i následující, bylo nabyté událostmi. Vedle pokroku a neustálého zdokonalování lidského života jsme si dovolili takový luxus, jako byly dva totalitní režimy. Poučeni z jednoho jsme se vrhli do druhého. Je těžké hodnotit a srovnávat. Někde se srovnání ale přímo nabízí.
Dne 10.června 1942 spáchal nacistický režim na českém území nelidský zločin, byla vyhlazena obec Lidice. Vše bylo přímo samotnými zločinci nafoceno a nafilmováno za účelem demonstrace síly a k zastrašení obyvatel. Sami byli ovšem filmovým materiálem zastrašeni a nedostali odvahu, aby svůj čin ukázali lidem.
Téměř o 8 let později, dne 8.června 1950, byla ve vykonstruovaném procesu komunistickou justicí k trestu smrti odsouzena čtveřice obviněných včetně bývalé poslankyně Milady Horákové. O jejich osudu se rozhodovalo jinde a jindy. To, co se odehrávalo u soudu, bylo pouhé divadlo pro kamery a mikrofony, jichž byl sál plný. I tento natočený materiál měl sloužit k demonstraci síly a k zastrašení obyvatel, i zde se sami zločinci natočeného materiálu zalekli a z plánovaného filmu ustoupili. Publicita procesu byla přesto značná, ale na novinovém papíru se snadněji věci upravují a zkreslují. Masy byly krmeny lží o celém případu. Díky dokumentu o tomto procesu tak můžeme vidět, jak se vše odehrávalo, jak vypovídali obvinění a jak se hájili.
Člověk si řekne, že je to již minulost. O to víc mně zatrnulo, když jsem slyšel, že si na vysílání tohoto dokumentu stěžoval předseda komunistů Vojtěch Filip. Pěkně se nám tím vybarvili a ukázali, kde jsou jejich kořeny. Při současném výsledku z voleb si komunisté jistě mohou vyskakovat, ale vystupovat s takovou drzostí by ani komunisté neměli.
Opovrhuji holohlavými nácky, ale stejně tak opovrhuji každým, kdo dá hlas komunistům. Zločinci jsou pro mne oba. A ještě k tomu titulku, nemyslím, že bychom mohli zrušit komunisty zákonem, prostě bychom si měli uvědomit, o koho se jedná, a přestat je volit. Jistě by se nám potom dýchalo o něco lépe.

Žádné komentáře:

Okomentovat