sobota 14. března 2009

Konec obchodního domu Ještěd


Dny obchodního domu Ještěd jsou pomalu sečteny. Vlastně to všechno bylo velice rychlé, a to přes to, že je to již přes rok, kdy se o konci této budovy v centru Liberce začalo mluvit. Zpočátku to vypadalo, že zasáhnou ochranáři a zapíší budovu do seznamu památek. Jakmile majitelům Tesca začalo být jasné, že proti nim stojí slabí soupeři, začali jednat. Je jasné, že vše jednou končí a i tu nejhonosnější budovu čeká jednou konec. Jaký bude konec té které budovy si asi nikdo neumí představit. V případě Ještědu to vidíme na vlastní oči.

Je to pomalá a bolestivá smrt, téměř jak na středověkém pranýři. Nejprve začali sundávat obložení, aby bylo všem jasné, že jako je už rozhodnuto. Myslel jsem si, že mají málo peněz, tak to potřebují hodit do sběru, aby mohli pokračovat. Nebo využili obložení pro nové centrum, které začali stavět hned vedle? Každopádně to vypadalo dost ohyzdně a asi tím chtěli dokázat, že se jedná o komunistický paskvil. Pak začali postupně odbourávat jednotlivé boční části, které zadělávali náhradním zdivem. To vše za plného provozu. Mezitím se dostavělo honosně se tvářící nákupní centrum My, které postupně pohltí celé prostranství.

No a pak nadešla chvíle, kdy obchodníci sbalili své švestičky a přešli o dům dál. A co zůstalo v Ještědu? Hrozdný čurbes, staré vybavení. No a co tedy s tím? Udělali akci odneste si kus Tesca domů. A na lidi to zabralo. Jistě si připadali jak v ráji, taková židle přišla na desetikorunu a skříň na necelou padesátku. No, jak v ráji. Taky jsem se tam zašel ještě jednou podívat a představit si slavnou éru, kterou dům zažíval. Dalo hodně práce si to představit, když kolem bylo tolik nepořádku a vedle mě se lidi rvali o poslední kusy židle za kačku. Ale jsem rád, že jsem se tam podíval.

Netvrdím, že v posledních letech vypadal Ještěd nějak vábně, když se do budovy od sametové revoluce neinvestovalo, tak to muselo být vidět, ale po opravě a možná citlivé přestavbě bychom mohli mít v Liberci jednu pozoruhodnou pomátku z nepozoruhodného období.

Konce centra My se nedočkám, ale umím si představit, že to bude podobně absurdně-tragické jako konec obchodního domu Ješted. Začátky jsou vždy veselejší než konce...

Žádné komentáře:

Okomentovat